Villasukat


Elämä ilman villasukkia on talvella miltei mahdotonta. Niinpä omistankin niitä lähes parikymmentä paria – erivärisiä ja -vahvuisia sekä eripituisella varrella varustettuja. Äitini on pääasiallinen perheeni villasukkavarustaja, kuten myös sisarusteni perheiden. On aina yhtä jännittävää nähdä, minkä väriset sukat saan tänä jouluna.

Syksyllä uusien villalankojen kotiuduttua kauppoihin pongasin paikallisesta marketista Novitan 7 veljestä Raita-lankojen useat eri värivaihtoehdot ja ostin niitä useampia keriä. Raita onkin mainio lanka, jos inhoaa langanvaihdossa tulevia langanpätkiä sekä niiden päättelyä, kuten allekirjoittanut tekee.

Halusin varren raitojen kulkevan pystysuunnassa, minkä vuoksi kehitin oman mallin, jonka ohjeen jaan nyt kaikille halukkaille kokeilijoille. Varsi on toteutettu aina oikein neuloen ja samaa mallineuletta on käytetty myös kantapäässä, joka on tehty lyhennetyin kerroksi – siinä ei siis ole kavennettu silmukoita. Nopea neuloja ehtii vielä neuloa sellaiset jouluksi – ja tarvitaanhan niitä sukkia joulun jälkeenkin J

Varren voi myös taittaa.
Terään voi neuloa myös palmikkoa.

Eri värivaihtoehtoja

Valmis sukka ja toisesta varsi tekeillä.


Ohje on tarkoitettu noin koolle 38-40, mutta varren paksuuden voi itse määrittää, kuten myös terän pituuden. Yksi Raita-kerä riittää yllä mainitun kokoiseen sukkapariin.
Luo 36 silmukkaa puikoille numero 4 ja neulo aina oikein neuletta 94-96 kerrosta siten, että nurjia kerroksia on 47-48, sillä ne nostetaan silmukoiksi, joilla sukan terä neulotaan. Kun varsi on tarpeeksi pitkä, aloitussilmukat päätetään viimeisen kerroksen silmukoiden kanssa yhteen putkiloksi eli varreksi ja toisesta reunasta poimitaan edellä mainitut 48 silmukkaa (12 silmukkaa/puikko) neljälle sukkapuikolle numero 3,5 terää varten.

Neulotaan poimituilla 48 silmukalla joustinta (2o, 2n) noin 10 kerrosta, minkä jälkeen 4. ja 1. puikon silmukat neulotaan samalle puikolle (= oikean puolen kerros). Käännytään ja neulotaan nurjan puolen kerros oikein. Käännä työ ja aloita kantapään neulominen. Ota joka kerroksella puikon ensimmäinen silmukka oikein neulomatta ja jätä viimeinen silmukka neulomatta siten, että lopulta puikolla on 10 neulottua silmukkaa ja niiden molemmilla reunoilla on 7 edellisillä kerroksilla neulomatta jätettyä. Neulo näillä kymmenellä silmukalla yksi oikea ja yksi nurja kerros ja ota sen jälkeen molemmin puolin olevat seitsemän neulomatta jätettyä silmukkaa takaisin silmukka kerrallaan aina oikean ja nurjan kerroksen lopussa. Muista jättää kerroksen alussa ensimmäinen silmukka neulomatta ja muista kiristää lankaa napakasti joka kerta, kun neulot reunasta neulomatta jätetyn silmukan uudelleen. Kun kaikki silmukat ovat työssä, jaa ne kahdelle puikolle niin, että silmukat ovat jälleen neljällä puikolla (12 s/puikko). Poimi kantapään molemmista reunoista 2-3 silmukkaa, jotta työhön ei jää turhia reikiä, ja kavenna seuraavilla kerroksilla ne pois siten, että puikkokohtainen silmukkamäärä on lopulta 12.

Neulo terän pituus riippuen terän kavennuksesta. Itse tein neljän silmukan nauhakavennuksen, joka kapenee melko nopeasti, minkä vuoksi neuloin terää niin, että pikkuvarvas peittyi, ennen kuin aloitin kärkikavennuksen. Vedä lanka silmukoiden läpi kerralla, kun jokaisella puikolla on 2 silmukkaa ja katkaise lanka. Päättele aloitus ja lopetuslangat ja sumuta sukat kevyesti vedellä, jotta ne kuivuttuaan asettuvat sileästi.

Toivottavasti pystyt neulomaan sukat antamani ohjeen perusteella. Jos et ymmärtänyt jotain kohtaa, voin selventää ohjetta.

Neulomisiin J

Kommentit

  1. Melkein saman sukan löydät blogistani Sukkelat puikot heinäkuulta 2013.

    VastaaPoista
  2. Olemme molemmeat halunneet tehdä erilaisen sukan ja päätyneet toisistamme tietämättä samankaltaiseen ratkaisuun. Varren yhdistäminen ja kantapään toteutus eroavat tosin toisistaan. Iloista neulomista :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti